Situácia s ľadovou povodňou je stabilizovaná

13.02.2010 Stará Ľubovňa

ižné Ružbachy 13. februára (TASR) – Situácia s ľadovou povodňou na rieke Poprad v Nižných Ružbachoch, okres Stará Ľubovňa, je stabilizovaná, most ani dedina nie sú ohrozené.
Riaditeľ Správy povodia Dunajca a Popradu informoval, že dva pásové bagre ešte stále pracujú na rozbíjaní ľadovej bariéry, bude to tak po celý víkend.
„Teraz nám to ide trošku pomalšie, už sa dá ťažšie pracovať na tej ľavej strane, je veľmi podmočená, je tam do 1,5 metra vody. Z toho dôvodu sme bagre presunuli na pravý breh, ale ak to pôjde takýmto tempom, tak do nedele by sme mohli dôjsť až k mostu, “ zhodnotil Baláž.
Dodal, že trošku pomôže aj počasie, pretože cez deň majú byť plusové teploty. To by mohlo zväčšiť a zrýchliť prietok vody, aby sa koryto začalo vyprázdňovať od drobných rozbitých ľadov.
Ohrozený už nie je ani most, keďže sa hladina vody nachádza dostatočne pod hranou mosta. „Situácia je stabilizovaná, nie je nijaká obava, že by ľad ten most mohol zvrhnúť, “ konštatoval na záver Baláž.
S ľadovou povodňou bojujú v Nižných Ružbachoch už od začiatku týždňa, situácia bola taká komplikovaná, že zvažovali aj použitie výbušnín na rozbitie ľadu. Pravdepodobne ako kľúčové sa však ukázalo nasadenie pásového bagra s ramenom dlhým približne 18 metrov. Ten pracuje na rieke už od stredy (10.2. ) a podľa Baláža pomohol najviac pri sprietočňovaní koryta.
 

Vyberte región